2022. dec 31.

Ez volt 2022-ben

írta: Tirpák Mihály
Ez volt 2022-ben

Bukott A Dal 2022 és 25 évesek a kereskedelmi tévék

Eltel egy újabb év és ebben a bejegyzésben érdemes kitekinteni, hogy mi történt 2022-ben tévés szempontból. Mindenki megtalálta a szórakozni valót, volt itt Foci VB, Eurovízió és jobbnál jobb műsorok, de annyira ne szaldjunk előre.

2022-10-22_20-37-00_00_01_30_29_still007.png

teli_olimpia_magyarorszag.png

Az idei januárt a Kézilabda EB kezdte, melyet Magyarország és Szlovákia rendezett közösen. A magyar válogatott a csoport döntőben esett ki. TV2 és az RTL Klub újsorozatot indított, Hasra eséssel kezdődött A Dal 2022-es szériája. Arculatot váltott a Duna és a Duna World, így utolsóként vált ki az egységes MTVA arculatból. Februárban megkezdődött a 2022-es Téli Olimpia Pekingből, ahol a magyar küldöttség egy arany és két bronzérmet szereztek, összesen három éremmel gazdagodtak. Február vége az orosz-ukrán konfliktusokról szólt, vagyis Oroszország megtámadta Ukrajnát és a hírcsatornák ezzel foglalkoztak, valamint következményeként Oroszországot kizárták az Eurovíziós Dalversenyből. Márciusban megkezdődött a 2022-es Formula-1-es szezon, melyet másodszor Verstappen nyerte meg. Átnevezésre került a két Sony csatorna, melyek továbbiakban Viasat 2 és Viasat Film néven folytatódott tovább, valamint március 31-én megszűnt az MTV Hungary, ami 2017. október 3-án örökölte a VIVA tartalmait.

valasztas_2022_m1.png

Áprilisban lezajlott a választás, melyet a Fidesz-KDNP nyerte meg. Arculatot váltott a Filmcafe csatorna, valamint a TV2 bemutatja a Pepe című sorozatot. 17 év után leköszönt a Jóban Rosszban a Super TV2-n. Május 1-én elindult az első magyar nyelvű tematikus zenei csatorna, Jazz TV néven. Május 10-én, 12-én és 14-én megrendezésre került a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál Torinóban, melyet az ukrán Kalush – Stefania című dal nyerte, de ennek ellenére a jövő évit Liverpoolban tartják meg, mivel az Egyesült Királyság lett a második a Spaceman című dallal. Június 1-én az RTL Gold átszabta műsorrendjét, ugyanis elkezdet ismételni a Barátok Közt című sorozatot is, mely 2021-ben ért véget. A kereskedelmi csatornák átálltak nyári műsorrendre, míg a Dunán elindult a Nyár 22 című műsor.

tv2_erzsebet.png

Júliusban megszűnt a Pesti TV kevés nézettség miatt. A megszűnés augusztusban is folytatódik, ugyanis augusztus ötödikén leállt a DIGI Sport működése és elindult a Network 4 második sport csatornája, a Match4. Az uborkaszezon vége fele táján a kereskedelmi televíziók bemutatják promo formában az őszi műsorokat. Szeptember első napján megszűnt a további DIGI csatornák. Elindult az X-Faktor tizenegyedik évada, míg a TV2 hat adáson keresztül ünnepli a születésnapját. Megkezdődött az UEFA klubfutball szezon az M4 Sporton, a Sport TV-n és az RTL+-on (későbbi RTL Hármon). Az RTL Klub, a TV2 és más csatornák élőben közvetítették II. Erzsébet brit királynő temetését.

fifa_donto.png

Október 4-én hivatalosan is megünnepelte a születésnapját és későbbi napokban bemutatott egy újabb török sorozatot. Október 22-én véget ért az RTL Klub-korszak és felvette az RTL nevet, valamint arculatot váltott, hatnappal később az RTL+ is átnevezte magát RTL Háromra. November 20-án arculatot váltott és nevet az RTL II, így RTL Kettő néven folytatja tovább, valamint elindult a ValóVilág 11. évad, eközben az M4 Sporton megkezdődött a FIFA World Cup Katarban, melyet az argentin válogatott nyerte meg, ez volt az első téli Foci VB tévében. Arculatot váltott az RTL Gold.

Szerintem a 2022-es év egy igazán tartalmas év volt, ugyanis mindenki megtalálta kedvérevaló csatorna műsorait, valamint elején nehézkes volt, de aztán a vége tartalmas volt.

Szólj hozzá

2022 M1 Duna RTL RTL Klub Eurovíziós Dalfesztivál ValóVilág Duna World RTL II MTV Hungary A Dal RTL+ M4 Sport RTL Gold Sony Movie Channel Sony Max MTV Europe Pesti TV RTL Kettő Jazz TV Viasat Film RTL Három Viasat 2